Onikiciler ya da İsnâ’aşer’îyye (İmamî Şiîlik, Arapça: اثنا عشرية), On İki İmam’a inanan Onikicilik mensuplarını tanımlamak için kullanılan tabir. On İki İmama inanmalarından dolayı (Onikicilik/On İki İmamcılık) olarak adlandırıldıkları da olur.
Contents
- 1 12 imamı kabul ettikleri için İsnâaşeriyye olarak bilinen mezhebin adı nedir?
- 2 On iki imam Şiiliği nedir?
- 3 Imamiye mezhebi ne demek?
- 4 Hangisi 12 imam olarak kabul edilen kişilerden biridir?
- 5 Şiî mezhebi imamı kimdir?
- 6 İmam ne işe yarar?
- 7 Şia fıkıh imamları kimlerdir?
- 8 İmâmiyye âlimi kimdir?
- 9 Imamiye hangi devletin resmi mezhebi?
- 10 Zeydiyye mezhebi temel görüşleri nelerdir?
- 11 Şia itikadî mezhep midir?
- 12 Şia ne zaman ortaya çıktı?
- 13 Şia fıkhının tanınan alim kimdir?
- 14 Şia fıkhının tanınan alimi nedir?
- 15 Imamiyye âlimi kimdir?
- 16 Imamiye hangi mezhebe aittir?
12 imamı kabul ettikleri için İsnâaşeriyye olarak bilinen mezhebin adı nedir?
İsna’aşer’îyye (Onikiciliğin en büyük mezhebi): Câfer’îyye (Onikiciler): On iki İmamlar’a Muhammed bin Abdullah’ın hak vasi ve halifeleri ve Allah’ın masum evliyâ ve hûccetleri olarak inanan Şia’nın esas ve yaygın olan ana koludur, yani özüdür.
On iki imam Şiiliği nedir?
On İki İmam veya On İki İmamlar, İslâm Dîni’nin Şiî mezheplerinden biri olan İmâmiye-i İsnâ’aşer’îyye (veya Onikiciler; fıkhî mezhep olarak Câferîlik ile Alevîlik) Onikicilik itikadındaki imâm silsilesine verilen addır. Ehl-i Sünnet vel Cemaat inancında da On İki İmamlar’a saygı gösterilir.
Imamiye mezhebi ne demek?
İmamîye Şiası, Şiîlik meşrebi içerisinde mevcut olan tüm tarikât ve mezheplerin ortak i’tikatlarını tanımlamak maksadıyla kullanılan bir fıkıh deyimi olup, Aşırı Ghulât (Radikal dinci fırkalar), Keysanîlik (Dörtçüler), Zeydîlik (Beşçiler), İsmailîlik (Yedicilik/Yedi İmamcılık) (Mustâlîlik ve Nizarîlik), ve İsnâaşerîyye
Hangisi 12 imam olarak kabul edilen kişilerden biridir?
12 İmamların ilki Hz. Ali, sonuncusu ise Muhammed el-Mehdî el-Muntazar’dır. 12 İmam Kimdir? On İkicilik adıyla da bilinen, 12 İmam Alevi ve Caferilerin benimsediği bir silsiledir.
Şiî mezhebi imamı kimdir?
Onikiciler’e göre İmâmet sıralaması şöyledir: Ali el-Mûrtezâ, Hasan bin Ali, Hüseyin bin Ali, Ali bin Hüseyin (Ali Zeyn el-Âb’ı-Dîn), Muhammed el-Bakır, Cafer es-Sadık, Musa el-Kâzım, Ali er-Rıza, Muhammed el-Cevâd, Ali Naki, Hasan el-Askerî, Muhammed Mehdi.
İmam ne işe yarar?
İslam dinine mensup olan kişilere ibadet yapmasında öncülük eden kişiye imam denilmektedir. İmam kısaca İslam dininin görevlisi olarak da bilinmektedir. Kelime anlamı itibari ile önder lider ya da devlet başkanı anlamına gelmektedir.
Şia fıkıh imamları kimlerdir?
Şiîliğin tarihinde imamların sayısına ve isimlerine göre çok değişik fırkalar oluşmuşsa da İsnâaşeriyye’ye göre on iki imam şunlardır: Ali b. Ebû Tâlib (ö. 40/661), Hasan b. Ali (ö. 49/669), Hüseyin b. Ali (ö.
İmâmiyye âlimi kimdir?
Ebû Ca’fer et-Tûsî, Hişâm b. Hakem’in çağdaşlarından İbn Mîsem ve İbnü’t-Temmâr diye tanınan Ali b. İsmâil’in İmâmiyye mezhebi konusunda fikir ortaya koyanların ilki olduğunu belirtir (el-Fihrist, s. 113).
Imamiye hangi devletin resmi mezhebi?
İmâmiye, bugün İran’ın resmi mezhebidir. Bugün Şiilik dendiği zaman, ilk akla gelen İmamiye olmaktadır. Bu fırkaya, Cafer es-Sadık’a dayandırılmasından dolayı Caferiye; nass ve tayinle imam olduğuna inanılan kimselerin sayısının 12 olması dolayısıyle ‘İsnâ-aşeriyye’ adı da verilmektedir.
Zeydiyye mezhebi temel görüşleri nelerdir?
Zeydiyye mezhebinin görüşleri Tevhid, Adalet, el-V’ad ve’l-Va’id, Emr-i bi’l-Ma’ruf ve Nehy-i Ani’l-Münker ve İmamet olmak üzere beş temel prensip etrafında şekillenmektedir. Bunlar aynı zamanda Zeydiyye mezhebinin mezhep esasları olarak kabul edilmektedir.
Şia itikadî mezhep midir?
Şiilik İslam dininin bir mezhebidir. İslam mezhebinden Sünnilik mezhebinden sonra en yaygın olan mezhep Şiilik mezhebidir. İslam dünyasının yaklaşık olarak ‘lik kısmı Şiilik inancına ve Şiilik mezhebine mensuptur. Şiilik tarihten beridir bilinen ‘Ali taraftarları’ anlamına gelmektedir.
Şia ne zaman ortaya çıktı?
cak Muhammed Ebu Zehra ve J. Wellhausen gibi bazı araş- tırmacılar, Şia’nın Hz. Osman döneminde ortaya çıktığını, Hz. Ali zamanında ise kuvvetlendiğini ifade etmişlerdir.
Şia fıkhının tanınan alim kimdir?
Şiî fıkhının değerli eserlerinden Şerâʾiʿu’l-İslâm’ın müellifi Muhakkık el-Hillî ve ictihadı Şiî fıkhının temel esaslarından biri haline getiren İbnü’l-Mutahhar el-Hillî dönemin önde gelen simalarındandır.
Şia fıkhının tanınan alimi nedir?
Muhammed bin Ali (676–743), Muhammed el-Bakır olarak da bilinir. Cafer bin Muhammed (703–765), Cafer-i Sadık olarak da bilinir. Musa bin Cafer (745–799), Musa el-Kâzım olarak da bilinir. Ali bin Musa (765–818), Ali er-Rıza olarak da bilinir.
Imamiyye âlimi kimdir?
Ebû Ca’fer et-Tûsî, Hişâm b. Hakem’in çağdaşlarından İbn Mîsem ve İbnü’t-Temmâr diye tanınan Ali b. İsmâil’in İmâmiyye mezhebi konusunda fikir ortaya koyanların ilki olduğunu belirtir (el-Fihrist, s. 113).
Imamiye hangi mezhebe aittir?
9 Günümüzde Şiîlik denilince, farklı tonları olmasına rağmen, akla İran anayasasının resmî mezhep olarak kabul ettiği ve tarihte de İmâmiye ya da İsnâaşeriyye Şiîliği olarak bilinen yapı gelmektedir.