İKLİM İSTEKLERİ Pırasa serin iklimden hoşlanan bir sebzedir. Yetiştirme döneminde sıcaklığın 15-25 derece olmasını ister. Yüksek sıcaklıklardan fazla hoşlanmaz,Sıcaklığın artması kalite ve gelişmeye olumsuz etki yapar.2-3 derecelerde büyüme gelişme devam eder, ancak 0 derecede durur.
Contents
- 1 Pırasa hangi bölgelerde yetişir?
- 2 Pırasa nerede ve nasıl yetiştirilir?
- 3 Pırasa toprağın altında mı üstünde mi?
- 4 Pırasa Yetiştiriciliği nasıl yapılır?
- 5 Pırasa hangi yöre?
- 6 Pırasa hangi ülkelerde yetişir?
- 7 Pırasa fidesi nasil yetistirilir?
- 8 Pırasanın anavatanı neresi?
- 9 Kışlık pırasa ne zaman ekilir?
- 10 Pırasa Çapalanır mı?
- 11 Pırasa neyi sever?
- 12 Pırasaya hangi gübre atılır?
- 13 Hangi hayvan pırasa yer?
- 14 Pırasa hangi renk olur?
- 15 Pırasanın anavatanı neresi?
- 16 Pırasa Hangi tür?
Pırasa hangi bölgelerde yetişir?
En çok İstanbul, Bursa, İzmir ve Ankara’da yetiştirilir; 2. kara pırasa’nın yeşili beyazindan çoktur; birincisi kadar lezzetli değildir; daha çok Orta Anadolu ve Denizli taraflarında yetiştirilir. Kışa dayanıklıdır. Pırasanın içerdiği besinler özellikle çok geniş bir yelpazede cilt sağlığına hizmet etmektedir.
Pırasa nerede ve nasıl yetiştirilir?
Pırasa hangi bölgede yetişir? Pırasa en çok İstanbul, Bursa, İzmir ve Ankara’da yetiştirilir; 2. kara pırasanın yeşili beyazından çoktur; birincisi kadar lezzetli değildir; daha çok Orta Anadolu ve Denizli taraflarında yetiştirilir. Kışa dayanıklıdır.
Pırasa toprağın altında mı üstünde mi?
Bu nedenle pırasa iyi bir münavebe bitkisi olarak tanınır. Pırasa köklerinin %60-70’lik kısmı toprağın 20 cm’lik derinliğinde yer alır. Toprak özelliklerine ve sulamaya bağlı olarak geri kalan kökler 50-60 cm derinliklere ve sulamaya bağlı olarak geri kalan kökler 50-60 cm derinliklere kadar inerler.
Pırasa Yetiştiriciliği nasıl yapılır?
Pırasa tohumları ile üretilir. İki farklı üretim şekli vardır. Doğrudan tohum ekimi ile üretim : Pırasalar doğrudan tohum ekimi yoluyla üretilebilirse de üretimi çok büyük ölçüde önce tavalarda fidelerinin üretimi, daha sonra bu fidelerin esas yerlerine dikilmesi suretiyle yapılmaktadır.
Pırasa hangi yöre?
Pırasa kullanılarak yapılan mutfak işleri Trakya yöre mutfağında da oldukça yaygındır. Daha da geneli Rumeli kökenli herkes pırasayı sofradan eksik etmez. Daha çok böreklerin-pidelerin iç harcı olarak hamur işlerinde kullanılan pırasa, şimdi tarifte vereceğimiz gibi tencere yemeği olarak da mutfakta yer bulur.
Pırasa hangi ülkelerde yetişir?
Dünyada en çok pırasa üretilen ülke Endonezya. İkinci sırada ise Türkiye geliyor.
Pırasa fidesi nasil yetistirilir?
tohumların üzeri ortalama 2 cm kadar toprakla örtülerek nemlendirme yapılmalıdır. Toprağın yüzeyi mutlaka şeffaf ışığı geçirebilecek bir örtüyle kapatılmalıdır. Çimlenme süresi 15 günü bulabilmektedir. Çimlenen tohumlar daha sonra yetiştirileceği alana nakledilmelidir.
Ana vatanı: Orta ve Doğu Akdeniz Bölgesi (Portekiz’den tüm Akdeniz ülkelerin kadar, Doğuda İran’a kadar olan alan) Pırasanın yabani formları ana başa yakın ya da kısa stolonlar üzerinde küçük başlar oluştururlar.
Kışlık pırasa ne zaman ekilir?
Pırasa tohumu ekimi genelde İlkbahar, Sonbahar ve yaz ayları içindeki aylar tavsiye edilir.Pırasa tohumunda tohumun kalitesi ve ekimi; hasadın verimliliği açısından önemlidir. Pırasa tohumu ekim derinliği 1-2 cm, sıralar üzeri mesafe sıra üzeri 3-15 cm,sıralar arası 30-70 cm arasındadır.
Pırasa Çapalanır mı?
Dikim yapıldıktan sonra fideler köklerini geliştirmeye başlar. 1 dönüm alanın çapalanması için 5-7, dikimi için ise 4-5 yevmiyecilik iş gücü gerekmektedir. Pırasa yetiştiriciliğindeki en önemli masraflar, dikim, çapa ve söküm sırasında verilen işçilik masraflarıdır.
Pırasa neyi sever?
Pırasa, humus yönünden zengin toprakları sever. Özellikle nitrojene ihtiyaç duyar, ancak dikkatli olunması gerekir çünkü aşırı azot gübrelemesi hastalıkların ortaya çıkmasına neden olabilir. Pırasa, ayrışmış organik madde bakımından zengin toprakta gelişen gurme bir sebzedir. Taze gübreyi desteklemez.
Pırasaya hangi gübre atılır?
GÜBRELEME ZAMANI
Azotlu gübrenin 1/3 ü amonyum nitrat olarak dikimden 2 ay sonra, kalan 1/3 lük kısmı ise yine amonyum nitrat olarak ikinci gübrelemeden bir ay sonra uygulanmalıdır.
Hangi hayvan pırasa yer?
Ördeklerin En Sevdiği Besinler Nelerdir? Ördeklerin en sevdiği besin kaynakları içerisinde farklı türlerde yeşil bitkiler gelmektedir. Özellikle bu konuda marulla maydanoz başta olmak üzere pırasa gibi bitkileri çok severler.
Pırasa hangi renk olur?
Pırasa yazlık ve kışlık olmak üzere iki formda bulunabilirler. Yazlık pırasalar kışlık pırasalara nazaran daha yumuşak dokulu, açık yeşil renkli, kısa ömürlü ve soğuğa karşı dayanıklıdırlar. Yazlık pırasaların yaprak ayası daha kısa ve dik yapıdadır.
Ana vatanı: Orta ve Doğu Akdeniz Bölgesi (Portekiz’den tüm Akdeniz ülkelerin kadar, Doğuda İran’a kadar olan alan) Pırasanın yabani formları ana başa yakın ya da kısa stolonlar üzerinde küçük başlar oluştururlar.
Pırasa Hangi tür?
Pırasa
Âlem: | Plantae |
---|---|
Familya: | Alliaceae |
Cins: | Allium |
Tür: | A. ampeloprasum |
Varyete: | A. a. var. porrum |